För några år sedan var vi i Romme och åkte skidor med barnen och en annan familj. Barnen visade då att de var precis så stora att de klarade sig själva i anläggningens 30 backar. Det fungerade särskilt bra när de jämnåriga barnen åkte tillsammans.

Grandvalira El Tarter piste map

Grandvalira

Nu är grabbarna 10 och 12 år gamla och ska åka med farföräldrarna till Andorra för att åka skidor. Plötsligt ska de klara sig i 128 nedfarter som är ca 21 mil långa utan att tappa bort sig. Dessutom är vi föräldrar hemma i Sverige och kommer att kämpa för att inte vara oroliga.

Spåra telefon

Vad kan vi då göra för att lugna oss? På samma sätt som när vi flyttade in i ett nytt bostadsområde så har vi mobiltelefonerna till hjälp för att barnen ska kunna klara sig själva ute, men med viss övervakning. Speciellt den äldre sonen som åker kommunalt själv till skolan ganska långt.

Vi använder till vardags appen Life360 som är skapad för familjer där vi kan skapa zoner och få ett pling i telefonen när barnen kommit fram till skolan, träningen eller gett sig iväg till köpcentret de inte får gå till själva. Ett betryggande sätt att kunna låta barnen få visa att de klarar sig själva och efter ett tag så har vi stängt av zon-larmen då vi vet att de har rutin i sina färdvägar.

Life360 är också bra då varje familjemedlem kan välja om de vill dela sin position med resten av familjen. Till exempel så är det en del vuxna som tycker att det känns som en inskränkning på integritet och privatliv. Då är det bra att kunna se andra men inte synas själv. Life360 har även möjligheten att skapa flera grupper, “circles”, som kan användas tillfälligt för släkt eller barnvakt med separata inställningar från närmaste familjen.

Som alternativ för mindre barn finns det nu startups som har GPS-spårare som liknar armbandsur eller puckar. Dessa har oftast inbyggt mobilabonnemang, som endast fungerar inom hemlandet, där barnets position kontinuerligt skickas till föräldrarna och barnet kan ringa föräldern med ett enkelt tryck på en knapp.

DATATRAFIK UTANFÖR EU

Mobiltelefonappen Life360 är gratis, och i premiumversion prisvärd, och fungerar bra här hemma när datatrafiken är billig och telefonens batteri räcker under hela dagen. Utmaningen i utlandet, som i Andorra, är att datatrafiken är extremt dyr och det inte är ett alternativ att ha dataroaming påslagen. Därmed kan telefonen inte uppdatera positionen via internet som vanligt förrän den har kontakt med wifi på t.ex. hotellet. Vilket förhindrar appens ändamål.

Det är bra att dataroamingen i EU nu har hamnat på rimliga priser, så scenariot vi nu pratar om är när vi reser utanför EU.

Alternativet i Andorra är då att istället för att telefonen meddelar sin position via datatrafik så får vi anropa telefonen via SMS för att få ett svar med position via SMS. Ett i sammanhanget mycket billigt alternativ med 3,50 kr/sms jämfört med 99 kr/10 MB för datatrafiken.

Dock har inte Life360 stöd för SMS utan då får vi se oss om efter alternativ. Cerberus är något jag har testat efter jag såg dokumentären om filmskaparen som lät sin telefon bli stulen för att se vart den hamnade. Cerberus ger stor kontroll över din telefon då du till exempel genom fjärrstyrning kan ta bilder eller skärmdumpar och få dem skickade till dig. Många av funktionerna kräver fortfarande mobildata, men överraskande mycket ska gå att göra via SMS-kommandon.

Dagen innan barnens resa installerade jag Cerberus på barnens telefoner. Jag testade SMS-kommandon utan framgång. Telefonerna svarade inte med position som appen utlovade. Däremot fungerar appen mycket bra när telefonen har tillgång till datatrafik över internet. Efter felsökning och googling så gav jag upp och letade efter alternativ till Cerberus.

Överst på listan står Prey, en mjukvara som jag tidigare testat på PC-laptops och android-telefoner med framgång. Appen har blivit klart bättre sedan jag testade den för några år sedan. Dock är funktionaliteten fortfarande begränsad. De SMS-kommandon som finns är position, alarm och meddelande (alert). Prey är snabbt och enkelt att installera och fungerar precis som det ska.

Jag kan skicka ett SMS till barnets telefon med texten “prey PINKOD location +46XXXX”, där telefonnumret är det nummer jag vill ha svaret skickat till. Inom fem sekunder kom ett SMS tillbaka med en länk till Google Maps och telefonens position. Fantastiskt bra, med en liten hake.

Att länken är till Google Maps kräver att den som ska visa telefonens position på sin mobiltelefon måste ha åtkomst till internet för att ladda ned kartan. Vilket kan innebära 100 MB data i många fall och i Andorra pratar vi om ca 1000 kr för att visa kartan. I de fall man inte har tagit sig till en plats som har wifi, men hur vanligt är det mitt i skidbacken där det finns 210 km nedfarter? Som tur är finns möjligheten att ladda ned kartor i förväg i Google Maps, men då kräver det at man har varit förutseende och gjort det.

En annan funktion jag kan se mig använda är “prey PINKOD alarm”. Då sönerna måste stänga av ljudet på telefonerna i skolan och oftast glömmer slå på ljudet efter skolan så svarar de aldrig i telefon. Att då kunna skicka ett SMS för att dra igång ett alarm på telefonen trots att den är på ljudlöst läge kan komma väl till pass när jag måste få tag på dem. Ger också möjlighet till “prank” när de går på bio med kompisarna…

Prey är gratis för tre mobiltelefoner eller enheter, så har du fler familjemedlemmar får du skapa ett konto per telefon för att kunna använda tjänsten gratis. Precis som i Life360 ligger också begränsningen i antal zoner du kan skapa. Bra tjänster ska man betala för.

Värt att nämna är också appen Lookout Personal som jag använt mycket förut. Dock har de valt att inrikta sig mer på säkerhet och företag och har inte riktigt de funktionerna jag önskar i detta fall.

Andra funktioner som jag inte valt att lägga i värde på i detta fall är möjligheten att via fjärrstyrning ta backup på telefonens data, bilder med mera. När du insett att en telefon är stulen eller borttappad kan det kännas skönt att kunna rädda bilderna och sedan tvinga fram en radering av allt på telefonen så att det inte kommer i orätta händer. Bilder ska du alltid ta backup på förebyggande med till exempel Google Photos eller OneDrive före du blir av med telefonen.

När vi ändå pratar om barn så finns det mängder av appar för föräldrakontroll. Dessa styr bland annat vilka appar barnen kan använda och vad de kan surfa på för sidor. Borde vara det första du installerar när ditt barn får en ny telefon eller surfplatta. Jag använder Norton Family, då det samtidigt fungerar bra på PC. Tillsammans med Windows inbyggda föräldrakontroll som är bättre på tidsstyrning. Jag använder AppLock på android då den gör det lätt att ställa om mellan olika profiler för t.ex. vardag, helg, skola etc. Barnen ogillar mig för att jag kontrollerar deras telefoner och säger att “ingen annan av mina kompisar har föräldrar som låser deras telefoner”, vilket skrämmer mig om det är sant, skärp er.

Bäst för positionering

Sammanfattningsvis, med fokus på positionering, så är Life360 bästa valet för vardagen hemma i Sverige, men Prey är ett bra alternativ utan mobildata.

Säkerheten är också en fråga, det är viktigt att sätta pinkod i Prey och ändra standardlösenord i t.ex. Cerberus. Dela bara positionen med de allra närmaste och bara de som verkligen har behov av den.

En del av dessa produkter marknadsförs som säkerhet för seniorer. Så länge det handlar om myndiga personer måste det göras med medgivande. Även minderåriga bör få välja att ge sitt medgivande.

Att använda dessa appar på någon annans telefon utan deras godkännande tolkar jag som som dataintrång eller brott mot frihet och frid. Dataintrång är ett allvarligt brott med fängelse på straffskalan.

Tips! Jag har köpt många s.k. powerbanks till barnens mobiltelefoner, speciellt aktuellt när Pokemon Go var populärt. De flesta batterierna håller väldigt dålig kvalitet, och slutar fungera helt, men jag har hittat en modell som fungerar mycket bra och är prisvärd, med det simpla namnet TP-Link TL-PB10400.

Photo by total13, Creative Commons License

Kommentera