Måndag kl 17.00 på ett gym i Stockholm. Det är ett undantag att jag tränar vid den här tiden, men det överfulla gymmet väcker tankar. Det är mycket intressant att iaktta människor i allmänhet, men i synnerhet i sammanhang där olika människotyper tvingas att interagera.

Om du följer min tanke med öppet sinne så kanske du också kan se dina kollegor representerade i de olika typerna på ett gym. Här är några karikatyrer:

  • De vanligaste är de som alltid tränar samma handfull övningar som de alltid gjort. Dessa finns i alla grupper, även de mest vältränade tycker om att använda sina starka muskler eftersom det är lättast. De prövar helst inte nya övningar och hatar när deras favoritmaskiner är upptagna, eller i värsta fall försvinner. Målet är träningen i sig.
  • Du har de spensligt byggda som tränar inför marathon eller Vasaloppet och som aldrig skulle sätta sin fot i viktrummet. Styrda av att uppnå en viss distans på en viss tid verkar de ibland lätt frånvarande. Ofta tränar de regelbundet på samma sätt året om.
  • Du har de som kommer tillsammans med kompisen och uppgivet ser att bara ett löpband är ledigt. De backar och går vilset iväg eftersom att vara individuell är läskigt och relation går före förändring. Syftet med besöket på gymmet verkar mest vara en social aktivitet.
  • De som bara kör gruppträning eftersom de saknar egen initiativförmåga och det är så tryggt att ha en ledare som säger hur man ska göra så att det blir rätt. De sitter gärna och väntar 30 minuter på att passet startar utan att utnyttja tiden med att träna eller värma upp. 
  • Alla som sitter still på träningsmaskinerna och kollar mobilen och ändå kommer hem och säger att de har tränat hela tiden. Svårt att avgöra om det är kunskap eller engagemang som saknas för bristen på prestation. Kanske är målsättningen fel när man bara förväntas närvara.
  • Du har de som har läst allt det senaste om träning och kost och tittar snett på alla vanliga som inte vet hur man får rätt muskelkontakt eller har fel utrustning. De klarar inte att träna i grupp men presterar bra när de tränar individuellt.
  • Crossfit-typerna som ser ut ha väldigt ineffektiva rörelser men ändå presterar bra genom uthållighet och hårt arbete. De verkar ibland ha tolkat målsättningen fel, hårt arbete är bättre än effektiv prestation.
  • Specialisterna som väljer att träna på udda tider när gymmet är obemannat och nästan tomt, så att ingen kan störa deras superset. Rör någon deras utrustning så blir de sura, men vågar inte säga någonting. Målsättningen är tydligt definerad till en muskel som endast nämns på latin eller antalet gram protein per dag.
  • En annan vanlig grupp är de som har tränat idrott hela livet, och har decennier av träningserfarenhet utan att ha blivit specialist på någon speciell idrott. De prövar på att träna lite av varje och ställer gärna upp och hjälper andra. Deras individuella mål svajar lite, men det är bra att ha med dem när man tränar.
  • Vissa gym är överrepresenterade av de som bara tränar muskler inför sommaren när det syns. De är ointresserade av helheten och vill ha ett snabbt resultat att visa upp. Deras mål är väldigt självuppfyllande.

Känner du igen dig själv i en eller flera? Jag gör det. 

Kan du relatera dessa människotyper till personer i din organisation?

Har du fler typer? Eller tycker du att jag är ute och cyklar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *