Commodore 64

När jag var tio år fick jag en Commodore 64 utan bandstation eller spel. Jag var tvungen att skriva program och spel själv, och eftersom jag inte kunde spara dem fick jag programmera om dem varje dag. Jag gick med pappa på en programmeringskurs i Basic när jag var 11 år och älskade kombinationen av logik och kreativitet det erbjöd.

När pappa fick en laptop på jobbet snodde jag den och programmerade på. Installerade om windows ett par gånger och skrev script i batchfiler i DOS för att snabba upp datorn genom att optimera för 640 kB. Eftersom den inte hade ljudutgång lödde jag ihop en själv från en ritning som jag laddat ned från en BBS.

I gymnasiet lämade jag som enda elev in matteuppgifter som programmeringskod på diskett. Jag minns att matteläraren hånade mig och mitt knappande på apparater.

Jag smet in datasalen så ofta jag kunde där jag fick hjälpa till att bygga ihop skolans datorer och knacka Turbo Pascal.

Att jag var duktig på att skriva svenska och engelska, och kunde mycket om datorer gav mig direkt ett jobb inom IT. Eftersom min kunskap och min erfarenhet alltid varit större än vad någon grundskola eller gymnasiet då kunde lära ut så ha ingen har någonsin i arbetslivet frågat efter skolbetygen.

Den kunskap som varit viktigast för min framgång i yrkeslivet har jag lärt mig själv genom nyfikenhet på teknik och datorer. Genom att mina föräldrar tillåtit mig att vara nyfiken trots att det ibland orsakat problem med trasig elektronik och strulande datorer, och att jag tidigt introducerades för programmering.
Idag programmerar jag själv alltmer sällan, men leder istället programmerare och konsulter. Att ha programmeringskunskapen i ryggen underlättar mitt arbete varje dag.

Det jag har haft nytta av från skolan är språk och matematik. Skolan anser jag tyvärr hindrade min nyfikenhet mer än stöttade den. Jag har en stor förhoppning att skolan har kommit ifrån det gamla synsättet och alltmer får ett synsätt där programmering är en del av grundskoleutbildningen.

Bland världens mäktigaste och rikaste personer har vi Bill Gates och Mark Zuckerberg. I grund och botten programmerare med nyfikenhet för det nya.

Låt dina barn sitta vid datorn och vara nyfikna. Led dem på rätt väg genom att själv delta i vad de gör och hitta rätt verktyg för deras nyfikenhet.

Spelar de spel så låt dem göra det, men gärna spel som tillåter nyfikenhet, kreativitet och logiskt tänkande.

 

Jag har introducerat mina barn för programmering genom att ta med dem till Coder Dojo några gånger. De har fått böcker av Carol Vordeman riktade till barn, och föräldrar till barn, som vill lära sig programmera i Scratch.

Nu när de kommit en bit börjar de skriva egna script i p5js och Processing. Inspirerat av youtubekanalen Coding Train.

Oavsett om du som förälder har en bakgrund inom teknik, datorer eller programmering så kan du med enkla medel öppna dina barns ögon för programmering. De kommer att ha stor nytta av det i framtiden.

LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *